Japanski minimalistički dizajn enterijera

Japanski minimalistički dizajn enterijera

Tradicionalna japanska zen filozofija nadahnuta je jednostavnošću i prirodnošću, kakvu nalazimo u minimalističkoj arhitekturi i dizajnu. Linija, forma, prostor, svjetlost i materijal samo su neki od bitnih elemenata ovog široko popularnog dizajna.

Veliku vrijednost ovom stilu daje odsustvo većine nenosivih unutrašnjih zidova čime se dobija na prostoru i  omogućuje harmonija između enterijera i eksterijera. Japanski arhitekti, poput Tadao Anda, primjenili su zen koncept kako bi stvorili jaku vezu između prirodnog okruženja, lokacije i samih građevina u njima. U ovom članku pogledaćemo nekoliko stanova koji su dosljedni žestokom minimalizmu u japanskim enterijerima.

Jedonstavan i ogoljen namještaj sprječava to da prostorije izgledaju skučeno i natrpano, dok u isto vrijeme svojim drvenim i bijelim elementima reflektuje preko potrebnu prirodnu svjetlost.

Klizna vrata su često korištena u japanskim spavaćim sobama.

Dok su bijela i neutralne boje dominantne u minimalističkom dizajnu, u dječijim sobama sreću se u umjerenim količinama i jarke boje.

Povezani članci

Recite nam svoje mišljenje

Morate biti prijavljeni da biste postavili komentar.

stvari_sa_buvljaka_72
Stvari koje trebate potražiti na buvljaku

Nekad za dom ili vrt sa stilom nisu potrebne nove i skupe stvari već upotrijebljene, koje možete naći i na...

kuhinjske_plocice6
5 vrsta kuhinjskih pločica koje će vas oduševiti

Kuhinjske pločice su onaj element u kuhinji koji će izazvati oduševljenje ili ravnodušnost. Bez obzira koliko skupe pločice izaberete ako...

Close